2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #1269
  Guy
  Sleutelbeheerder
  Dag vrienden,

   

  Er is blijkbaar beslist om de voorwaarden voor het gebruik van het lokaal door leden aan te passen. Er moet vanaf nu 7,5 euro per repetitie betaald worden.

   

  Ik heb hier wel enkele kritische bedenkingen/vragen bij. Ik uit deze als "onafhankelijke" lokaalverantwoordelijke, maar ook – omdat ik zelf ook het lokaal gebruik met Kroeskontrol – als belanghebbende, waardoor dit dus niet altijd 100% objectief is… Ik haal hier ook enkele punten aan die zijn voorgedragen door medeleden van Kroeskontrol en ook door Milan…

   

  – Waarom zouden individuen niet moeten betalen  voor het lokaal, maar wel in natura (door een vriendendienst)?

  – Wat is de definitie van een vriendendienst?

  – Als er betaald moet worden, zijn deze vriendendienst dan niet meer nodig? Zo is Kroeskontrol bijvoorbeeld al gevraagd om te spelen op een EHO-activiteit (die achteraf niet is doorgegaan door omstandigheden, maar waarvoor Kroeskontrol wel had gezegd bereid te zijn om gratis op te treden); Kroeskontrol heeft ook volk voorzien bij het laatste concert; het materiaal van Kroeskontrol is ook gebruikt om EHO uit de nood te helpen (met de kwis). Ook Randzoen helpt zo elk jaar bij het concert en kuist het lokaal, terwijl het wel betaalt voor het gebruik van het lokaal (met het verschil dat hier geen link is dmv EHO-leden). Wat is hierover beslist?

  – 7,5 euro is vrij veel als dit enkel de kosten voor elektriciteit/gas moet dekken (of worden hier nog andere kosten mee betaald?). Als je bijvoorbeeld rekent dat Ecopower met zijn vaste tarief per kWh voor elektriciteit aan €0,22/kWh zit, dan zou dat willen zeggen dat €7,5 overeenkomt met 34kWh. Daarmee kan je het licht (de spots) van het lokaal bijna een hele dag mee laten branden (als je uiteraard enkel uitgaat van licht zonder verwarming). Ter info, bij de gemeente betaal je 1,5 euro per uur.

  – Hoe is dit in het verleden gegaan, zoals met onder andere de groepjes van Elias en Vincent?

  – Is er in het verleden niet aangehaald dat het lokaal moet kunnen dienen om leden de kans te geven hun muzikale bezigheden te kunnen botvieren?

  – Valt het gebruik van het lokaal door individuen/groepen (van EHO) te catalogeren als "nuttig" of eerder als "last"? (of nog iets anders?)

   

  Zoals jullie merken rijzen er zowel bij Milan als bij ons (Kroeskontrol) en mezelf (als verenigingsgezinde lokaalverantwoordelijke) enkele vragen…

   

  Groeten,

  Koen

   

  PS: no hard feelings!

  #1434
  veerle
  Lid

  Beste Koen,

  op de bestuursvergadering werd beslist om onze beslissing van 7.5 EUR / repetitie te handhaven.

  Wij begrepen ook van Milan dat hij hiermee geen problemen had, en het lokaal kortelings zal gaan beginnen gebruiken met z'n groepje.

  Uiteraard vinden wij het wel belangrijk op uw vragen te antwoorden. Dus… hierbij de reactie 

  – Waarom zouden individuen niet moeten betalen  voor het lokaal, maar wel in natura (door een vriendendienst)?

  Wij nemen aan dat het hierbij over Jef C. en Bernd gaat.

  Uitgerekend, als Bernd ons 2x op jaarbasis uit de nood kan helpen als dirigent, kan hij maar liefst 23 repetities in ons lokaal doen (financieel vergeleken gebruik vs directie-kost). We weten allemaal dat Bernd niet zo vaak komt repeteren. Derhalve vinden wij dit OK. Wat Jef C betreft, hij komt repeteren aan zijn partituren van de harmonie, wat dus harmonie-doeleinden heeft. Ook dit isslechts sporadisch en nogmaals, het heeft een meerwaarde voor EHO.

  – Als er betaald moet worden, zijn deze vriendendienst dan niet meer nodig?

  Wij zijn voor een gelijktrekking met Randzoen, met die uitzondering dat we actieve leden niet willen belasten met een 'meerkost'. Dwz: Randzoen betaalt ongeveer 15 EUR per repetitie + 'vriendendienst'.  Na berekening van onze verwarmings- en elektriciteitskosten, zijn we bij het bedrag van 7.5 EUR per repetitie aangekomen – geen zomer en wintertarief, om het niet nog gecompliceerder te maken.

  We verwachten dus van de groepjes die in ons lokaal repeteren dat ze de door hun veroorzaakte kost betalen + ons enkele keren in het jaar 'helpen' (dit laatste is dan de meerwaarde voor EHO).

  – 7,5 euro is vrij veel als dit enkel de kosten voor elektriciteit/gas

  Zie hierboven. De berekening is gemaakt obv onze jaarkosten voor gas & electriciteit.

  Verder weet je waarschijnlijk als lokaalverantwoordelijke heel goed dat we geen vrije keuze hebben qua provider voor elektriciteit, aangezien dit via de gemeente loopt. 

  Ter info, bij de gemeente betaal je 1,5 euro per uur.

  Dat is de keuze van de gemeente. Als jullie 3u in het lokaal van de gemeente zijn (waar trouwens ook geen materiaal mag opgeslagen worden), betalen jullie dus ook bijna 5 EUR.

  Nogmaals, we zijn van het standpunt dat de kosten gemaakt door de groepjes vergoed moet worden. Verder hebben we er géén probleem mee dat jullie materiaal permanent in ons lokaal ligt, zij het veilig opgeborgen in de kast, om problemen (overlast, schade) te vermijden voor alle partijen.

  – Hoe is dit in het verleden gegaan, zoals met onder andere de groepjes van Elias en Vincent?

  Hoe het vorige bestuur zijn/haar beleid voerde is hun zaak. Wij vinden dit eerder een niet-beleid (ontbrekend beleid).

  Wij willen voorkomen dat het lokaal elke dag wordt gebruikt, en dat er dus elke dag kosten worden gemaakt, die wijzelf als VZW moeten ophoesten, hoewel ze gemaakt zijn door anderen. 

  – Is er in het verleden niet aangehaald dat het lokaal moet kunnen dienen om leden de kans te geven hun muzikale bezigheden te kunnen botvieren?

  Absoluut, maar nogmaals, het kan niet zijn dat EHO hiervoor extra kosten moet betalen zoals daar zijn verlichting en verwarming die in normale omstandigheden niet ontstaan mochten die niet-EHO-gebonden repetities niet in ons lokaal doorgaan. 

  – Valt het gebruik van het lokaal door individuen/groepen (van EHO) te catalogeren als "nuttig" of eerder als "last"? (of nog iets anders?)

  Het gebruik van het lokaal door EHO-leden wordt niet als last en ook niet als nuttig gecatalogeerd. Wij wensen dat dit als "neutraal" wordt aanzien, en alsdusdanig ook zelfbedruipend is.

  Indien het niet zelfbedruipend is, is het financieel gezien inderdaad gewoon een last voor onze vzw en bij uitbreiding dus onze leden. De opbrengsten van onze EHO-activiteiten worden dan niet aangewend voor de doeleinden die zij eigenlijk hebben.

   

  Groetjes,

  Veerle

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.